Eric Brouwer: Mijn vooroordelen verdwenen als sneeuw voor de zon

cross

‘Ik ben Erik Brouwer, 61 jaar, en samen met m'n vrouw woonachtig in Hoorn. Ik ben nu 5 jaar mentor, heb één cliënt en vind het erg leuk en dankbaar om te mogen doen. Daarnaast ben ik regio-ondersteuner voor de regio's West-Friesland en Midden- en Zuid Kennemerland.

Toen ik begon bij Mentorschap had ik bij voorkeur aangegeven 'dat ik niet zo veel met dementerende mensen had'. Ik dacht dat ik daar niet genoeg geduld voor had. Er werd mij gevraagd of ik tóch voorlopig mentor wilde worden van een vrijgezelle, toen nog thuis wonende, dementerende man. Ze waren namelijk met spoed op zoek naar een mentor voor deze man. Ik heb dat toen gedaan en om een lang verhaal kort te houden, ik ben, tot zijn overlijden, ruim twee jaar mentor van hem geweest. Er was een geweldige klik tussen ons beiden, en mijn vooroordelen verdwenen als sneeuw voor de zon. De cliënt werd zelfs een maatje voor me. Het is een gevoel van liefde voor je medemens, een medemens die het zonder jouw hulp veel moeilijker heeft in dit leven. Het geeft een geweldig gevoel dat je er kan zijn voor de ander, dat de ander op jou kan rekenen als het nodig is. Na ruim twee jaar overleed mijn maatje in het verzorgingshuis en ik zal hem nooit meer vergeten.

Op dit moment heb ik een vrouwelijke cliënt van 52 jaar oud, verstandelijk beperkt met zware psychiatrische problematiek. Mijn vrouw, die in de instelling waar zij woont al ruim dertig jaar in de zorg werkt, kende de cliënt al langere tijd en er was een mentor voor haar nodig. De oplossing was niet moeilijk, die mentor werd ik!’